Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Sesungguhnya perjuangan itu tidak mengenal erti penat & lelah. Demi Islam tercinta, ia perlu diteruskan. Semoga usaha untuk menyampaikan risalah Islam ini diterima Allah sebagai salah satu amal jariah semasa menghadap-Nya pada suatu hari yang pasti akan tiba..”
blog's design by faizassyirazi. Powered by Blogger.

Follow by Email

Monday, 30 June 2014

Sufistik Ramadhaniyyin

Bulan Ramadhan yang tiba, menerangi hati para hamba. Aroma syurga mengharumi jamuan kita, jamuan dari Sang Pencipta. Bulan Ramadhan, bulan kerinduan dan munajat kepada Allah SWT. Bulan yang di dalamnya, Allah SWT mengundang semua hambanya untuk menghadiri jamuan cahaya dan kebahagiaan untuk menerima pengampunan tertinggi dan rahmat yang tidak terbatas dariNya. Sebuah jamuan yang penuh spiritual dan kesempurnaan yang menuntut para tetamu untuk mengetahui dan menjaga tata cara jamuan tersebut untuk menerima lebih banyak manfaat. Kini Allah SWT kembali membuka jamuan megah ini untuk hamba-hamba-Nya dan semua diundang pada jamuan penuh berkah ini.  Bulan Ramadhan telah tiba, bulan pelepasan diri dari kebergantungan kepada materi duniawi.Orang Arif pernah berkata, "Berbahagialah bunga yang tumbuh berdekatan aliran air, kerana ia akan segar dan mekar, berkembang, berwarna dan menjadi sangat indah. Ketika kamu berada di sampingnya, kamu akan berasa ceria. Dan malang bunga yang berada jauh dari air, ia akan layu dan kering. Manusia seperti bunga dan Allah SWT bak air kehidupan bagi bunga ini. Beruntung manusia yang berada di jalan hidayah Allah SWT. Manusia itu akan indah dan segar. Dan celaka bagi orang yang jauh dari Allah SWT, seperti bunga yang jauh dari air atau cahaya matahari. Dan pasti yang meletakkan manusia di jalan Allah SWT adalah penghambaan dan ketaatan terhadap-Nya, tanpa syarat."

Justeru, jadilah seorang hamba, sehingga keyakinan dan makrifat akan menghampirimu. Penghambaan ini yang akan melahirkan ketaqwaan. Ketaqwaan, iaitu yang menjaga dan orang yang bertaqwa adalah yang menjaga dirinya dari apa saja yang akan menjauhkannya dari Allah SWT. Penjagaan diri dan ketaqwaan itu sendiri penuh berkat yang utamanya adalah kemudahan dalam hidup. Allah SWT dalam al-Quran Surat al-Talaq berfirman:

وَمَن يَتَّقِ اللَّـهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا
"Barangsiapa bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan menyediakan baginya jalan keluar."

Ini bukan bererti tidak ada kepayahan. Tidak! Melainkan ketika dia menghadapi masalah, dia tidak akan merasa terhimpit dan dengan mudah melaluinya. Seperti seekor kuda yang dengan mudah melangkah rintangan pada jalannya. Ketaqwaan akan membentuk manusia seperti penunggang kuda yang cekap dalam melintasi halangan. Berkat lain dari ketaqwaan adalah manusia yang bertaqwa tidak akan terjebak dalam kekeliruan dan selalu menjumpai jalan keluar, seperti yang telah disebutkan dalam ayat tadi. Maka jika kita merasakan sangat terhimpit menghadapi masalah atau terjebak dalam kebingungan dan tidak mengetahui jalan keluarnya, sesungguhnya pada satu titik kita telah melupakan ketaqwaan kita dan ketaqwaan kita lemah.

  • Kisah Midramad dan Puteri Raja

Berkait dengan hal ini, ada sebuah kisah. Pada satu malam, seorang pelajar agama bernama Muhammad Baqir sedang mengulangkaji pelajaran di biliknya, tiba-tiba ada seorang gadis dengan temengah-mengah masuk ke biliknya. Gadis yang dari penampilannya diketahui adalah dari keluarga kerajaan itu, menutup pintu kemudian memberikan isyarat kepada pelajar yang sedang terpinga-pinga menyaksikan kehadirannya supaya diam. Gadis itu bertanya, "Apa makanan malam yang kau ada?" Muhammad Baqir menghidangkan apa saja yang dimilikinya.  Gadis itu menikmati hdangan yang diberikan pelajar tersebut kemudian tidur di salah satu sudut bilik, sementara Muhammad Baqir meneruskan ulangkajinya.

Sementara itu, raja telah menyuruh para pengawalnya untuk mencari puterinya yang lari dari rumah. Keesokan pagi, puteri raja itu keluar dari bilik dan pengawal kerajaan menangkapnya bersama pelajar itu serta membawa mereka menghadap raja. Shah Abbas, raja dari Dinasti Safavid, dengan nada geram bertanya pada pelajar itu, "Mengapa kamu tidak memberi tahu beta bahawa puter beta ada bersama kamu?" Muhammad Baqir menjawab, "Puteri telah mengancam akan menyerahkanku kepada tukang pancung jika aku memberitahu keberadaannya di sini."

Kemudian Shah Abbas menyelidiki apa yang berlaku dan dia mengetahui bahawa pelajar ini belajar sampai pagi dan tidak melakukan sesuatu terhadap puterinya. Shah bertanya kepada pelajar, "Bagaimana kau mampu melawan hawa-nafsumu?" Muhammad Baqir kemudian menunjukkan 10 jarinya yang semuanya hitam terbakar. Shah Abbas menanyakan sebabnya dan pelajar itu menjawabnya, "Ketika si puteri tertidur, hawa nafsu menggodaku untuk mendekatinya, akan tetapi setiap kali hawa nafsu menggoda aku meletakkan jariku di atas api lilin agar aku merasakan api neraka jahannam dan pada akhirnya seperti ini aku melalui malam hingga pagi melawan hawa nafsuku, dan berkat bantuan Allah SWT, syaitan tidak mampu menjerumuskan aku ke jalan menyimpang dan membakar imanku."

Shah Abbas menyukai ketaqwaan dan keimanan pelajar muda ini dan dia memerintahkan agar puterinya dinikahkan dengan Muhammad Baqir. Shah Abbas memanggilnya dengan nama Mirdamad yang akhirnya terkenal di antara tokoh ahli falsafah dan ulama terkemuka. Nama Mirdamad dikenang ulama dan ahli falsafah agung hingga kini.

  • Memburu Cinta Hakiki

Bulan Ramadhan merupakan bulan terbaik dan utama dalam Islam. Bulan Ramadhan juga dikenal dengan nama "bulan jamuan Allah SWT". Selain sebagai bulan puasa dan pembacaan al-Quran, bulan ini juga merupakan kesempatan terbaik untuk bermunajat dan dikabulkan doa. Doa, akan menjaga hati manusia selalu mengingati Allah dan ini akan memperkukuh iman dan ketaqwaan. Oleh kerana itu para nabi dan wali Allah SWT, selalu berdoa untuk mendekatkan diri dengan Allah SWT.

Imam Ali bin Husein al-Sajjad r.a adalah salah satu di antara wali dan cucu Rasulullah Saw, yang lebih dikenali dengan "Zainul Abidin" yang bererti hiasan bagi para hamba, memiliki banyak munajat yang sangat indah. Salah satu sahabat beliau bernama Tawus Yamani berkata, "Aku melihat Imam Sajjad di Baitullah al-Haram mulai dari awal malam hingga pagi, bertawaf, beribadah, menunaikan solat malam, dan bermunajat kepada Kekasihnya seperti ini, ‘Wahai Tuhanku, bintang-bintang di langit telah menghilang, mata-mata telah terlelap, pintu-Mu telah siap untuk masuknya para peminta. Seorang pengemis sepertiku yang menuju gerbang-Mu demi mengharapkan ampunan dan rahmat-Mu, dan berharap Kau tidak mencegahnya menemui Rasul-Mu yang mulia di hari kiamat.' 

Kemudian air mata mengalir dari kelopak mata Imam seperti awan di musim hujan dan beliau berucap, ‘Wahai Tuhan... Kau suci dari segala aib dan kekurangan, umatmu terus melanjutkan maksiat dan dosa seakan-akan mereka jauh dari pandangan-Mu, dan Kau tetap bersabar seakan-akan mereka tidak berbuat dosa. Sedemikian rupa Kau mencintai umat dengan cara-cara baik-Mu seakan Kau memerlukan mereka, sementara wujud sucimu tidak memerlukan dari semua wujud dan unsurnya.' Setelah itu Imam Sajjad bersujud dengan penuh kecintaan yang tidak dapat digambarkan."

Dalam kondisi yang sama, beliau bermunajat kepada Allah pada bulan penuh berkah, iaitu Ramadhan. Beliau bersyukur dan menuturkan puja dan puji kepada Allah SWT  yang telah memberikan kesempatan bagi hamba-hamba-Nya untuk menikmati bulan mulia ini.

Pada bulan Ramadhan ini kita teringat sabda Rasulullah Saw bahawa semua pintu langit dibuka dan bakaranapi neraka dipadamkan pada bulan rahmat ini. Mari kita bersama sama menerangi hati dengan cahaya ketaqwaan dan menikmati manisnya ketaqwaan dan menjauhkan diri dari selain-Nya. Amin Ya Rab.


*Petikan asal - IRIBReactions:

0 comments:

Post a Comment

Kata-kata melambangkan akhlak dan peribadi kita...
Justeru, berhikmahlah dalam melaksanakannya (^ ^,)