Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Sesungguhnya perjuangan itu tidak mengenal erti penat & lelah. Demi Islam tercinta, ia perlu diteruskan. Semoga usaha untuk menyampaikan risalah Islam ini diterima Allah sebagai salah satu amal jariah semasa menghadap-Nya pada suatu hari yang pasti akan tiba..”
blog's design by faizassyirazi. Powered by Blogger.

Follow by Email

Thursday, 31 December 2009

Akademik vs Kokurikulum

Laporan dari Bernama hari ini ..

KUNDASANG: Sistem pengiraan merit untuk menjurus kepada 70 peratus pencapaian akademik dan 30 peratus kokurikulum bagi kemasukan ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA), adalah bagi menyelaraskan tuntutan pasaran kerja masa kini, kata Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah.

Namun, syarat kemasukan baru itu masih dalam peringkat kajian, katanya. Beliau berkata pemilihan ke IPTA bagilepasan Sijil Tinggi PersekolahanMalaysia (STPM), matrikulasi dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ketika ini masihlagi kekal 90 peratus markah akademik dan 10 peratus markah kokurikulum.

"Apabila sudah berada di universiti pula, penuntut perlu mencapai 70 peratus markah akademik dan 30 peratus markah kokurikulum.

"Bila keluar dari universiti, perkara pertama yang biasanya ditanya pihak majikan ialah pengalaman serta kemahiran, bukan kelayakan akademik walaupunmempunyai kelas pertama."

"Jadi (syarat kemasukan itu dikaji) kerana tuntutan pasaran kerja masa kini yang mahukan keseimbangan antara akademik dan kokurikulum," kata Saifuddin.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Pendakian Solo 1Malaysia2009-2010 di Taman Negara Kinabalu dekat sini, hari ini.

Beliau menyeru semua 152 persatuan mahasiswa seluruh negara, supaya proaktif dalam penganjuran aktiviti mereka, sebagai langkah meningkatkan pencapaian dalambidang kokurikulum.

Kelmarin Kementerian tersebut mengeluarkan kenyataan yang ia akanmengekalkan kaedah pengiraan markah 90 peratus akademik dan 10 peratus kokurikulum bagi kemasukan ke IPTA untuk sesi 2010/2011.

p/s : jadi di manakah kedudukan kita? sekadar menjadi seorang mahasiswa yang pasif atau aktif dengan program-program di luar dewan kuliah? Renung-renungkanlah..


Bebaskanlah diri anda dari belenggu kejumudan minda sebagai seorang mahasiswa


Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Kata-kata melambangkan akhlak dan peribadi kita...
Justeru, berhikmahlah dalam melaksanakannya (^ ^,)