Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Sesungguhnya perjuangan itu tidak mengenal erti penat & lelah. Demi Islam tercinta, ia perlu diteruskan. Semoga usaha untuk menyampaikan risalah Islam ini diterima Allah sebagai salah satu amal jariah semasa menghadap-Nya pada suatu hari yang pasti akan tiba..”
blog's design by faizassyirazi. Powered by Blogger.

Follow by Email

Sunday, 29 January 2012

Harry Potter: Konspirasi Illuminati & Pengaruh Satanisme IV


Dalam siri yang lalu (sini), kita telah didedahkan secara umum berkaitan dengan sejarah bagaimana 'pencipta' cerita Harry Potter ini secara tidak lansung mempunyai selok belok dalam dunia ilmu hitam. Hal tersebut sekaligus menginpirasikan penulisan beliau dalam cerita Harry Potter. Sepanjang tinjauan saya dalam mentelaah sumber-sumber yang berkaitan dengan entri ini, di Eropah, begitu banyak sekali siri pendedahan samada dalam bentuk buku, visual mahupun seminar yang dianjurkan terutamanya dari golongan agamawan berkenaan dengan 'bahaya' yang terdapat dalam cerita ini. Tindakan ini lebih bersifat counter-back isu atau lebih tepat lagi dalam usaha memerangi pengaruh satanisme dalam masyarakat di sana.


Di Sebalik Tabir Karakter Dalam Harry Potter

Sebagai seorang penuntut ilmu okultisme di Universiti Exeter seperti JK. Rowling, watak-watak yang terdapat di dalam cerita Harry Potter itu bukanlah rekaan atau idea darinya semata-mata kerana kesemua watak itu mempunyai hubungan dan simbolnya tersendiri yang berkait rapat dengan okultisme. Rasanya bolehlah dikatakan bahawa siri pertama Harry Potter itu sebagai sejenis buku penghantar untuk mendalami ilmu sihir seperti mana adanya buku penghantar falsafah sebagai pengenalan atau muqaddimah bagi mereka yang ingin mempelajari falsafah ataupun buku penghantar qiraat bagi yang ingin mengenali ilmu qiraat secara umumnya. 


Dalam siri pertama Harry Potter, kita dapat lihat bagaimana Harry berkenalan dengan dunia sihir walaupun dia pada asalnya seorang seorang Muggle. Bagi jutaan kanak-kanak yang melihat peristiwa ini mungkin akan terpengaruh dengan konsep sesiapa sahaja boleh mempelajari ilmu sihir serta menjadi ahli sihir. Begitu juga dengan setiap watak yang ditonjolkan di dalam cerita ini yang masing-masing mempunyai simbolik dan mesej tersendiri.


Karakter Utama Dalam Harry PotterHarry Potter

Perkataan Harry adalah diambil dari perkataan “Harold” yang bererti Panglima Perang. Nama ini kononnya diambil oleh Rowling dari nama salah seorang sahabatnya ketika zaman kanak-kanak.Ron Weasley

Rob merupakan sahabat karib Harry Potter bersama Hermione Granger. Ron Weasley boleh diterjemahkan sebagai "Running Weasel" dalam bahasa yang lain. Hal ini mempunyai perkaitan dengan mitologi tentang juara catur Dinasti Keenam. Ron juga bermaksud “Penasihat Raja”.Hermione Granger

Hermione Granger pula seorang gadis remaja yang bersama-sama Ron Weasley merupakan sahabat karib Harry Potter. Hermione memiliki makna sebagai “Si Pembawa Pesan” Dalam mitologi Yunani, Hermione disamakan dengan Hermes,The Messenger of the Gods. Hermione juga dipakai oleh Shakespeare sebagai nama seorang ratu dalam “The Winter Tale”.Albus Dumbledore

Albus Dumbledore merupakan Pengetua Sekolah Hogwarts. Albus merupakan istilah latin untuk “Putih”, dan Dumbledore pula adalah daripada istilah Inggeris kuno yang bererti “lebah besar yang berbulu”. Untuk istilah yang terakhir, Rowling menyatakan dia menamakan karakter ini karena orang tua berjanggut putih panjang ini suaranya seperti berdengung, mirip dengan dengungan lebah. Manakala istilah “Albus” adalah nama bagi Geomancy (sejenis Feng Shui) yang bererti sebagai Yang Bijak, Penyelesai Masalah Yang Baik, dan juga merujuk pada Yang Tercerahkan. Erti yang terakhir ini sama ertinya dengan istilah Illuminatrix atau Iluminaty.

* bersambung..
Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Kata-kata melambangkan akhlak dan peribadi kita...
Justeru, berhikmahlah dalam melaksanakannya (^ ^,)